Worstelaars

banner

Worstelenjanuari 2013

Worstelaars

Utrecht, Nederland

Winston (11) en Misha (12) zijn allebei Nederlands Kampioen worstelen. Winston in een andere leeftijds- en gewichtsklasse dan Misha. Ze trainen samen in dezelfde worstelschool. Winston: “Mijn vader is ook een goede worstelaar. Ik ging vaak kijken als hij een wedstrijd speelde. Toen ik acht was ben ik zelf gaan worstelen. Mijn favoriete greep? De heupzwaai! Ik ben er heel goed in. Je zwiept de ander dan over je heup.”
Misha begon drie jaar geleden met worstelen. “Ik train met jongens en ik speel ook wel eens wedstrijden tegen jongens. Bij belangrijke wedstrijden worstel ik tegen meisjes. Als ik veertien ben, wil ik met de Olympische Spelen meedoen.”

Mischa kan Winston vanuit deze greep (de kiep) touché leggen. Zijn beide schouders moeten dan de grond raken.
Mischa kan Winston vanuit deze greep (de kiep) touché leggen. Zijn beide schouders moeten dan de grond raken.

Voor extra grip wrijft Oriam (links) zijn handen in met spuug en zand.
Voor extra grip wrijft Oriam (links) zijn handen in met spuug en zand.

Loffi Boma, Zuid-Soedan

Vandaag worstelt Oriam (11) met zijn vriend Jabur (12).
“Van worstelen word ik sterk,” vertelt Oriam. Als jongen van zes begon ik er al mee. Ik keek het af van de oudere jongens en mannen. Ik droom wel eens dat ik een beroemde professionele worstelaar ben. Dan kan ik over de hele wereld reizen. In mijn haar zit meel. Dat is voor kracht en moed. Zo begin ik zonder angst aan de wedstrijd.”

Bekijk hieronder de worstelfilmpjes uit Turkije, India en Zuid Sudan.