Apen en slangen in de tuin

banner

Apen en slangen in de tuin

Celta blaft en kwispelt als het busje van het Maria Internaat aankomt. Bonita is een beetje bang voor de vrolijke hond. Ze loopt snel door naar het landhuis waar alle gereedschappen staan. Ze draagt een roze T-shirt, net als Florence. Dat hoort bij het internaat waar ze wonen. Meneer Marlon en zuster Ariana zijn er de baas.

Stad

De leiding van het internaat vindt het belangrijk dat de stadskinderen die in de kostschool wonen leren hoe ze zelf groente kunnen verbouwen. Dat is handig voor later en goedkoper dan groente in de winkel kopen.

Bonita en Florence (allebei bijna 9) uit Suriname wonen in een internat in de hoofdstad Paramaribo. Het internaat heeft een stuk land buiten de stad, waar de leerlingen leren tuinieren.

De moestuin die het internaat buiten de stad heeft, moet voortdurend worden schoongekapt.

Vissen

Eerst lopen ze een rondje langs de visvijver. In hun moestuin in de stad hebben ze ook een bak met vissen. Met het water uit dit aquarium vullen ze de gieters. Op het grote stuk land buiten de stad krijgen de planten op een andere manier water. Water uit de rivier stroomt door kanaaltjes naar de visvijver. Daar zit een pomp in die het water door buizen langs de bananenbomen laat stromen.

Na een dag hard werekn in de moestuin van het internaat, blazen Bonia en Florence even uit.

Na een dag in de moestuin blazen Bonita en Florence even uit.

De oogst

Florence veegt het zweet van haar voorhoofd, trekt de laarzen uit en ruimt het kapmes weer op. Bonita wacht al bij het busje. Gelukkig is Celta nu niet meer zo wild.
Meneer Marlon start het busje. Bonita en Florence springen erin. De hele terugweg naar de stad scheppen ze op.
“Mijn moeder maakt sopropo zo lekker klaar. Je weet niet wat je proeft.”
Florence: “Mijn moeder kookt nog lekkerder!”
Op de grond van het busje liggen trossen bananen, een bak vol mandarijnen en pompoenen. Het toetje vanavond in het internaat is gemaakt van eigen mango’s, eigen bananen, eigen bessen en ijs.
Eten ze altijd zo gezond?
Bonita en Florence:
“We houden ook van McDonalds!”

Het Maria Internaat in de hoofdstad van Suriname, Paramaribo

Het Maria Internaat in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo

Slangen

Bonita schopt haar slippers uit en pakt laarzen. Ze houdt ze op de kop en schudt ze uit.
“Er kunnen beestjes in zitten én er zijn hier slangen.”
Florence heeft al een groot kapmes in haar handen. “Hiermee sla ik het wilde gras kapot. Dat vind ik het leukste om te doen. Ik word er nooit moe van.”

Aap

De vriendinnen hopen dat ze vandaag een brulaap zien of horen. “Wij vinden dat moeilijk, maar in het internaat wonen ook meisjes die in het oerwoud zijn geboren. Zij kunnen ze heel goed herkennen.”

Florence en Bonita zitten op het MariInternaat in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. De leerlingen kweken hun eigen groente.

"Wieden, wieden en maar wieden. Hier groeit alles snel."

Poep

Meneer Marlon legt uit waarom ze water gebruiken waarin vissen zwemmen.
“Die poepen in het water en daardoor is het water heel voedzaam. Zo hebben we geen kunstmest nodig.”

Zwembad

Als de twee mogen kiezen, werken ze liever in de moestuin in de stad.
“Als we klaar zijn, kunnen we meteen naar de speeltuin. Op dit stuk land is nog niet zoveel te doen. Er komt wel een zwembad, maar dat is nog niet klaar.”

Suriname_moestuin_etenstijd

Etenstijd! Welke zelf geoogste groente zal er op tafel staan?