Zijn we boezemvrienden of niet?

banner

Vriendschapmaart 2010

Zijn we boezemvrienden of niet?

Wanneer is iemand een échte vriend(in)? Als je alles met elkaar deelt? Eten, geld en spullen? Als je altijd voor elkaar op komt? Of als je elkaars diepste geheimen kent? Als je de antwoorden van de volgende drie vriendenkoppels leest, wie zijn dan volgens jou de beste maatjes?

Dit is James

James ziet er keurig uit, hij draagt zelfs een stropdas
James zegt over Amal....

Dit is Amal

Amal is het vriendje van James, hij draagt ook een mooi wit overhemdje.
Amal weet over James......

Lijken jullie op elkaar?

“Helemaal niet! Amal doet zijn haar altijd in een soort hanenkam met supersterke gel. Ik gebruik een ander potje en doe mijn haar plat. Juist leuk, toch? Vrienden moeten elkaar niet na-apen.”

Waarom is Amal jouw vriend?

“Hij is anders dan andere jongens. Hij is niet zo druk, hij houdt niet van vechten, en hij was de enige die me niet pestte toen ik hier op school kwam. Ik heb de eerste vier jaar van mijn leven in Australië gewoond. Daarom spreek ik Ambonees met een Engels accent.”

Wanneer is Amal irritant?

“Als ik een slecht cijfer heb, plaagt-ie. Heel vervelend!”

Noem wat verschillen tussen jullie.

“James heeft een rugtas. Ik een schoudertas. Hij leest het liefst stripboeken, ik gewone leesboeken. James spaart Power Rangers, ik posters van motorracers zoals Valentino Rossi. En verder is hij christen en ik moslim. Ik vind het prima dat we zo verschillend zijn.”

Gewone of beste vrienden?

“James is mijn eerste beste vriend. Beste vrienden ben je als je elkaars geheimen en problemen deelt. Daar wordt je hart lichter van. Eén van onze geheimen is dat we tijdens het huiswerk maken wel eens naar motorrace op tv kijken.”

Heeft James een slechte gewoonte?

“James kletst veel in de klas. En hij kwetst me wel eens. Dan zegt hij ‘kleintje’. Maar sinds ik hem heb gezegd dat ik het niet leuk vind, doet hij het niet meer zo vaak.”

Dit is Prili

Prili draag een staart met een geel elastiekje en een wit hemd.
Prili zegt over Maissy......

Dit isMaissy

Maissy lijkt op Prili. Zij heeft ook haar haar in een staart met een blauw elastiekje.
Maissy zegt over Prili.....

Wat is Maissy’s zwakke plek?

“Ze kan niet tegen kietelen. Vooral niet op haar buik.”

Wat weet alleen jij van haar?

“Wij weten alles van elkaar. Maar wat precies, vertel ik natuurlijk niet verder! Je bewaart elkaars geheimen.”

Is er ook iets niet leuk aan Maissy?

“Mmmmm, moeilijk… Ze is wel een enorme sloddervos. Ze gooit haar kleren altijd en overal op de grond!”

Wat is Prili’s gekste eigenschap?

“Als iemand een vlek op z’n schooluniform heeft, dan moet ze zich heel erg inhouden om niet te zeggen: ga thuis iets schoons aantrekken. Verder is ze heel onhandig. Laatst haakte ze tijdens het bukken met haar borstzakje van het schooluniform achter de tafel. Zóó’n scheur in haar bloesje! Natuurlijk kregen we meteen de slappe lach.”

Is Prili wel eens chagrijnig?

“Als de elektriciteit weer eens is uitgevallen. Dan doet de waterpomp het niet en kan ze niet uitgebreid douchen voor ze naar school gaat.”

Dit is Rahmawati

Rahmawati met mooie staart en witte blouse
Rahmawati over Yuliyanti....

Dit is Yuliyanti

Yulianti draagt een haarband en een witte blouse
Yuliyanta over Rahmawati.......

Waarom vind je Yuliyanti leuk?

“Als ik geen geld heb, dan geeft ze me wat. En ze weet alle roddels. Ze is erg nieuwsgierig en weet alles van iedereen. Dat vertelt ze lekker aan mij door.”

Word je ook wel eens boos op haar?

“Als ze haar huiswerk niet goed doet. Want ik weet dan al dat de leraar kwaad zal worden. En als ze me knijpt. Want dat voelt alsof een mier me bijt.”

Wat doen jullie het liefst met elkaar?

“Bikkelen of elastieken. Maar ook gewoon kletsen. Ik ben net verhuisd en nu doen we niet meer zoveel samen. Eerst waren we buurmeisjes. Vroeger kwam Rahmawati vaak bij ons eten, nu neem ik wel eens wat eten mee naar school voor haar.”

Wat betekent vriendschap voor jou?

“Dat je alles van elkaar weet. En je moet elkaar aan het lachen kunnen maken. Rahmawati kan heel goed een varken nadoen. Dan lig ik helemaal dubbel. Dat hebben we gefilmd.”