“Zit je net tv te kijken, valt de stroom uit”

banner

Groene energieOktober 2013

“Zit je net tv te kijken, valt de stroom uit”

Vind je het fijn hier in de hoofdstad?

"Ja, ik wil altijd in Phnom Penh blijven wonen, want hier kan ik studeren en karaoke zingen."

Kan dat ergens anders niet?

“Nee. Op het platteland, waar we eerst woonden, is het veel armer. De school was niet goed en we hadden thuis geen elektriciteit. We gebruikten olielampen met een lontje. Die stinken en de zwarte vette rook is heel ongezond.”

Had je geen zaklantaarn?

“Batterijen zijn heel duur en moeilijk te krijgen. We hadden ook kaarsen, maar die waaien altijd uit. In het donker ben ik bang. Mijn moeder trouwens ook. We durfden niet in het donker in het open veld naar de wc. Niet alleen vanwege de slangen, maar ook omdat er geesten waren. Mijn moeder zag een keer een spook zonder lijf. Een los hoofd dat gras at.”

"In mijn droom zat in deze waterpot een geest."
"In mijn droom zat in deze waterpot een geest."

Sreynat gaat naar de tempel om te bidden.
Sreynat gaat naar de tempel om te bidden.

Waarom zijn jullie verhuisd?

“Vijf jaar geleden ging mijn moeder met ons naar de hoofdstad om werk te zoeken. Dat lukte eerst niet. Ik kwam met mijn drie broertjes en twee zusjes in een opvangcentrum bij de tempel terecht. De monniken gaven ons een slaapplaats en eten. Toen mijn moeder werk vond als schoonmaakster, konden we een eigen kamer huren. Ik ga nog vaak naar de tempel om tot  Boeddha is een woord uit het Sanskriet. Deze naam gaf prins Siddharta Gautama uit Nepal zichzelf toen hij 'verlicht' werd.Boeddha te bidden.”

Hebben jullie nu wel elektriciteit?

“Ja, ’s avonds hebben we licht van een lamp. We hebben ook een ventilator; dat is echt nodig, want het is hier heel erg warm. Het enige waar je dan zin in hebt is baden of op bed liggen. Helaas valt de stroom vaak uit. Door de hitte ga je veel dromen, ook akelige dingen. Laatst droomde ik dat ik met mijn vriendinnen in de badruimte was. Ik stak mijn hand in de waterpot en een geest at mijn hand op.”

Valt de stroom vaak uit?

“Zeker drie keer in de week. Dan hebben we twee of drie uur geen elektriciteit. Vaak net als we een tv-serie kijken. Dan gaan we maar buiten spelen. Binnen is het te benauwd.”

En op school?

“In de klassen is geen stroom, alleen in het kantoortje van de meester is een stopcontact.”

Wat wil je later worden?

"Zangeres! In mijn mooiste droom treed ik als zangeres op in een oranje jurk. Het liefst zing ik moderne romantische liedjes. Bij mijn buurmeisje hebben ze een tv en een microfoon. Als de elektriciteit het doet, oefenen we daar karaoke. Mijn vriendinnen zeggen dat ik heel mooi zing, maar veel te zacht. Daaraan ga ik nog werken.”

We durfden niet in het donker naar de wc

Sreynat’s favorieten

Hobby: karaoke

Schoolvak: taal (Khmer)

Eten: gebakken vis

Snoep: visslierten

Geur: bloemen

Kleur: oranje